Események - Szatmar megyei magyartanarok egyesulete

Go to content

Main menu:

Események


Három gyermekkönyv jelent meg a családról       A magyar pedagógusok számára bemutatták Fóris-Ferenczi Rita három, a családról szóló kötetét (De anya!, Mondhatok-e valamit?, Bezzeg). Mindhárom kötet az otthoni nevelésről, az első hét évről szól, s ezekről a nevelési módszerekről nagyon fontos beszélni.

                                                

         A krasznamihályfalvai termálfürdő szokatlan eseménynek adott otthont pénteken, hiszen bemutatták a magyar pedagógusok számára Fóris-Ferenczi Rita három, a családról szóló kötetét (De anya!, Mondhatok-e valamit?, Bezzeg). Az eseményt Gál Gyöngyi, a LiterArt Magyartanárok Egyesülete elnöke nyitotta meg és köszöntötte a meghívott vendégeket. Mindhárom kötet az otthoni nevelésről, az első hét évről szól, s ezekről a nevelési módszerekről nagyon fontos beszélni, mert a pedagógusok vállára is nagy teher nehezedik a gyerekek és a szülők részéről, mindenkinek vannak elvárásai, de sokat kell tenni azért, hogy a szülők és a pedagógusok közötti viszony jó legyen.
            A könyvek bemutatója előtt Kereskényi Sándor pedagógusként, valamint szülőként és nagyszülőként szólt a magyartanárokhoz és a tanítónőkhöz. A saját családjában zajló nevelési folyamatokról szólt. Kereskényi megközelítése szempontjából egy kettős identitásról lehet szó olyan értelemben, hogy aki nevel a családban, az is folyamatosan alakítja az identitását. Hazudja az identitását. Ugyanakkor az is, akinek az identitását alakítják, akit nevelnek, igyekszik úgy tenni, mintha vevő volna ezekre a dolgokra. Kereskényi kifejtette, hogy a családban szerepeket ajánlanak a nevelők (szülők, nagyszülők, a családhoz közel álló személyek), szerepalkotási folyamatot indítanak el. Minden nevelési erőlködés tragikomikus is, de be kell vállalni, mert ha nem, olyan katarzistól eshet el a gyerek, amin ha nem esik át, annak rossz következményei lesznek. Például az, hogy az iskolában nem fogja tudni kezelni az ideológiákat. Korunkban, amikor az értékekről van szó, akkor egy felkészültség kell az értékek felismeréséhez.
A továbbiakban Gál Gyöngyi beszélt arról, hogy milyen élmények születtek meg benne Fóris-Ferenczi Rita könyveinek olvasásakor. A szerző nagyon sok családi titkot osztott meg ezekben a könyvekben, s ezekben a történetekben nagyon sokan magukra ismertek.            Fóris-Ferenczi Rita beszélt arról, hogy miért tárta a világ elé családja történetét, hogyan lehet az intim szférát úgy megteremteni, hogy az mások számára tanulságos legyen. Napjainkban divatjuk van az életrajzi műfajoknak. Azokat a családi helyzeteket, amelyek gondot okoznak, humorral lehet kifejezni. Fóris-Ferenczi Rita könyveiben a szereplők a saját nevüket viselik. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy senkit sem kérnek fel a szülői feladatokra, egyszerűen csak szülőkké válnak. Nagyon sok mai családra jellemzően ezekben a történetekben is háttérbe szorul az apa. Fóris-Ferenczi Rita családjában a szülők megegyeztek abban, hogy milyen értékek szerint nevelik a gyerekeiket: nem erőltetnek rá semmit a gyerekekre, de az alapvető emberi értékek megtartására irányítják a figyelmüket.
             A Bezzeg című kötetet Pataki Enikő mutatta be. Elmondta, hogy olvasás közben átélte, mennyivel más gyerekszemmel nézni a világot.


            A szerző részleteket olvasott fel a könyvekből, majd kötetlen beszélgetés zárta a találkozót.

Elek György 
Back to content | Back to main menu