HVVV - Szatmar megyei magyartanarok egyesulete

Go to content

Main menu:

HVVV

Versenyek, vetélkedők


2016

        A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK) és a LiterArt magyartanárok egyesülete szombaton immár ötödször rendezte meg a Hazafias Versek Versenyét. A megmérettetésnek ezúttal a Református Gimnázium adott otthont.

         A versenyre negyedszáz diák nevezett és két korosztályban mutathatták meg, mennyire jól felkészültek és ügyesek: előbb az V-VIII., majd a IX-XII. osztályosok állhattak színpadra. Teljesítményük elbírálására öt tagú szakavatott zsűri vállalkozott: Jánk Károly költő, Elek György újságíró, költő, Kovács Nikolett, a Harag György társulat színművésze, Gál Gyöngyi főtanfelügyelő-helyettes, magyar tanár és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

     A rendezvényt Muresán István, a MIK elnöke és Gál Gyöngyi főtanfelügyelő-helyettes nyitotta meg, majd Kereskényi Gábor köszöntötte az egybegyűlteket és bátorította a résztvevőket, a végén pedig Kovács Nikolett, Elek György és Jánk Károly értékelte a versenyt.

    Amint elhangzott, ugyan a hazafias versekről elmondható, hogy a magyar irodalom egyik leggazdagabb ágát képviselik, sajnálatos módon azonban ma már kezdenek egyre kevésbé népszerűek lenni, holott nagyon fontos üzeneteket hordoznak magukban főleg számunkra, erdélyi magyaroknak.           A diákok két korcsoportban versenyeztek, így két kategóriában is hirdettek győztest. A kicsik, azaz az általános iskolások között a lázári Petőfi Sándor Szaklíceum VIII. osztályos diákja, Báthori Boglárka bizonyult a legügyesebbnek, míg a nagyok között a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XI.-es tanulója, Sárvári Dániel kápráztatta el leginkább a zsűri tagjait.

      A verseny győztesei március 15-én, kedden, a forradalom és szabadságharc emlékünnepén is megmutathatják tehetségüket.


Az V. Hazafias Versek Versenyének nyertesei:

V-VIII. osztályosok:

1. Báthori Boglárka - Lázári Petőfi Sándor Szaklíceum (VIII.)
2. Erdei Ingrid Beáta - Avasújvárosi Általános Iskola (VII.)
3. Antal Mátyás - Kölcsey Ferenc Főgimnázium (V.)
Különdíj: Kállai Hanna - Kölcsey Ferenc Főgimnázium (V.)


IX-XII. osztályosok:
1. Sárvári Dániel - Hám János Római Katolikus Líceum (XI.)
2. Maskulik Dávid - Hám János Római Katolikus Líceum (XII.)
3. Gyenes Kincső - Református Gimnázium (XII.)
Különdíj: Pfeifer Melany - Hám János Római Katolikus Líceum (IX.)
LiterArt különdíja: Szilágyi Kinga - Kölcsey Ferenc Főgimnázium (X.)


forrás: www.szatmar.ro

______________________________________________________________________________________________________

2015        Kokárdát tűztek a mellükre, úgy szavaltak szombaton a negyedik alkalommal megszervezett Hazafias Versek Versmondó Versenyének résztvevői. Az V-VIII. és a IX-XII. osztályos kategória-győztesek közelgő nemzeti ünnepünk alkalmával a Petőfi szobornál szervezett megemlékezésen is a közönség elé lépnek.          A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a LiterArt Magyartanárok Egyesülete szervezésében idén is megtartották a Hazafias Versek Versmondó Versenyét. Az eseményre több mint 30 diák jelentkezett, két kategóriában. Külön pontozták és díjazták az V-VIII. és a IX-XII. osztályosokat.
    A szavalókat a Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettesből, Kereskényi Gábor parlamenti képviselőből és a Szatmárnémeti RMDSZ elnökéből, Jánk Károly költő és pedagógusból, Elek György újságíróból és Nagy Katalin rádiós hírszerkesztőből álló zsűri pontozta.          A két kategória dobogósai a MIK és a LiterArt Egyesület könyvjutalmát kapták meg, a két első helyezettet pedig az a megtiszteltetés éri, hogy a szatmárnémeti Petőfi-szobornál megtartott ünnepi megemlékezésen is elszavalhatják az általuk választott hazafias költeményt.
        "A mai nap ünnep a jelenlevők számára. Nem jelzi a naptár piros betűkkel, de mindenki, aki itt megjelent, valamilyen formában készült erre az alkalomra, szépen felöltözött, verset tanult, messziről jött, sokat utazott azért, hogy most itt, együtt lehessünk. Ebben az együttlétben összeköt elsősorban magyarságunk, és azok az értékek, amelyekben hiszünk és fontosnak tartunk: a szép szó, az édes anyanyelv szeretete, a hagyományok, a múltunk, a szülőföldhöz való ragaszkodás, a jövőnkbe vetett bizalom, a mesebeli Jánosok győzelmébe vetett hit, és nem utolsó sorban a tehetségbe és bátorságba vetett hit, hogy lehetek a legjobb" - mondta el a megnyitón Gál Gyöngyi, a LiterArt Egyesület elnöke.          "Március 15-e olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud. Ez az ünnep évről évre az újrakezdés, a cselekvésvágy, a nemzeti összefogás lehetőségét is magában hordozza 1848. márciusának szelleme versekből is született, és versekben is tovább élt. Elevenítsük fel együtt és hallgassuk újra a magyar szabadságharc legszebb költeményeit" - mondta a megnyitón Muresan István MIK-elnök.
          Kereskényi Gábor a Szatmár.ro kérdésére elmondta: különleges alkalom számára minden alkalommal a Hazafias Versek Versmondó Versenye, hiszen a nemzeti ünnepre készülve ilyenkor olyan költeményeket hallhatunk, amelyek ugyan rég íródtak, de üzenetük ma is érvényes.        A vetélkedő során mások mellett fellépett a Miklovics Annával kiegészített Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület népi zenekara is.

A vetélkedő dobogós helyezettjei:

V-VIII. osztályos kategóriában
3. Süveg Attila
2. Lázár Dániel
1. Kánya Réka
1. Pfeifer Melany

IX-XII. osztályos kategóriában
3. Szilágyi Kinga
2. Kovács Szabolcs
1. Sárvári Dániel
1. Kis Kasza Cserés Roland

forrás: www.szatmar.ro

______________________________________________________________________________________________________


2014          A Szatmárnémeti Református Gimnázium adott otthont március 1-én a Hazafias Versek Versmondó Versenyének, amelyet harmadik alkalommal rendezett meg a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a LiterArt. Idén 45 diák mérte össze ügyességét.
        A kulturális rendezvényt a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés elnöke, Muresan István nyította meg és beszélt annak a jelentőségéről.'' Ez a rendezvény március 15.-e fényében zajlik, amely Magyarország újkori történetének meghatározó eseménye. Március 15.-e olyan ünnep, amellyel valamilyen módon minden korosztály és társadalmi réteg azonosulni tud.            
Ez az ünnep évről évre az újrakezdés, a cselekvésvágy és a nemzeti összefogás lehetőségét is magában hordozza. 1848 márciusának szelleme versekben fogalmazódott meg, aztán élt, él és élni fog a magyar emberek szívében!''          A több mint két órás vetélkedőt két kategóriában szervezték meg: az V-VIII. osztályos kategóriában 21 diák, míg a IX-XII. osztályos kategóriában 26 fiatal mérkőzött meg. Versenyzők érkeztek a megyeközpont minden magyar tannyelvű iskolájából, valamint az Egri Csűri Bálint Általános Iskolából, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumból, a Halmi Általános Iskolából, Ákosi Általános Iskolából, a Tasnádi Liceum és a Mikolai Gellért Sándor Általános Iskolából.
      A diákok produkcióit a Méhes Katalin színművésznőből, Kovács Eszter újságíróból, Jánk Károly magyartanár- költőből, Barakonyi Gergő műsorvezető-újságíróból valamint Nagy Szabolcs Szatmár Megyei RMDSZ ügyvezető elnökből álló zsűri értékelte, majd kevéssel 13 óra után pedig sor került az eredmények kihirdetésére és a díjak átadására. A díjátadás előtt Méhes Katalin színművésznő mondott köszönetet mindazoknak, akik tevékenységükkel, támogatásukkal hozzájárultak a Hazafias Versek Versmondó Versenyének megszervezéséhez és gratulált a diákoknak a szép produkciókhoz. A zsűri többi tagja is intézett pár jószándéku észrevételt, gondolatot a szavalókhoz.
           Az V-VIII osztályos kategóriában a harmadik helyezet Kánya Réka lett, a Szatmárnémeti Református Gimnázium V. osztályos tanulója. Második helyezett a Petőfi-Bălcescu VII. osztályos tanulója, Orbán Fanni, amíg az első helyezett Pfeifer Melany lett, a Hám János Római Katolikus Líceum VII. osztályos tanulója.
     A IX-XII osztályos kategóriában az első helyen Kis Kasza Cserés Rolland zárt, a "George Emil Palade" Élelmiszeripari Iskolaközpont XI. osztályos tanulója. Őt követte Pop Titusz, a Szatmárnémeti Református Gimnázium XI. osztályos tanulója, amíg az utolsó dobogós helyen Pákai Dávid XII. osztályos tanuló zárt, ő a Tasnádi Líceum tanulója.      Mindkét kategória első három helyezettje értékes könyvekben részesült. A LiterArt Egyesület (Szatmár megyei magyar tanárok egyesülete) által felajánlott különdíját az V-VIII osztályos kategóriában Szatmári Boróka, a Szatmárnémeti Református Gimnázium VIII. Osztályos diákja kapta, míg a IX-XII osztályos kategóriában Maskulik Dávid ,a Hám János Római Katolikus Líceum X. osztályos diákja nyerte el.
        A Református Gimnázium által felajánlott különdíjat pedig Mares Eszter a Hám János Római Katolikus Líceum X. osztályos tanulója kapta. A két győztes pedig a Petőfi-szobor mellett elszavalhatja majd a versét a március 15-i megemlékezésen.
 
Back to content | Back to main menu